НС ще обсъжда промени в Закона за защита на конкуренцията

Депутатите започват обсъждането на промени в закона за защита на конкуренцията, внесени от БСП Лява България. Те предвиждат по-голям контрол на големите търговски вериги и по-ефективна защита на родните производители.
Промените в Закона за защита на конкуренцията са същите, които БСП прокара в предходния парламент, но те не влязоха в сила. Президентът тогава наложи вето, което не беше преодоляно.
Със законопроекта, който се внася на първо четене днес, се цели регулация в отношенията между супермаркетите и родните производители. Съгласно разпоредбите му, търговските вериги с оборот над 50 милиона лева за предходната година ще бъдат задължени да изпращат проектите си за типове договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от Комисията за защита на конкуренцията.
Законопроектът цели да предотврати налагането на съмнителни такси на производителите и доставчиците, като такса рожден ден, такса стелаж, такса откриване на нов магазин и прочие, които обаче реално не отговарят на извършените разходи. Отново се предлага въвеждането на понятието „значителна пазарна сила“. С него ще се идентифицира предприятие, което не е с господстващо положение, но с оглед на своя пазарен дял може да е в състояние да попречи на конкуренцията, заради зависимостта на доставчиците от него.
Очаква се депутатите да обсъдят и окончателните промени в Закона за енергийната ефективност. Той предвижда постепенно увеличаване на енергийната ефективност в страната с внедряването на умни измервателни уреди. Те ще предоставят възможности за потребителите, които са наясно с консумацията си, да намалят своите сметки, ще позволят на търговците да въведат нови продукти, както и ще спомогнат за откриването на измами. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.