НС реши: Ще охраняваме небето си и съвместно със самолети на НАТО

НС реши охраната на въздушното пространство на България да се осъществява от Българската армия, самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.
„За“ Закона за отбраната и въоръжените сили гласуваха 96 народни представители, „против“ – 34, „въздържали се“ – 13, с което законът беше приет на второ четене. Съгласно приетия закон съвместните действия по охрана на въздушното пространство ще се извършват при условия и ред, определени в международен договор. При необходимост от предприемане на неотложни действия – при условия и по ред, определени от МС по предложение на министъра на отбраната. Според закона съвместните действия се осъществяват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.
В рамките на дебата народният представител от парламентарната група на БСП Атанас Зафиров посочи, че този законопроект е част от плана за унищожаване на българското национално самосъзнание. Група народни предтавители от БСП заедно със заместник-председателя на Красимир Каракачанов предложиха охраната на въздушното пространство да се осъществява само със съюзнически държави, които нямат обща граница с България,но то не бе прието, тъй като за него гласуваха едва 41 депутати. Народният представител от ПГ на ПФ и заместник председател на Народното събрание Красимир Каракачанов заяви, че вследствие на всички дълго натрупвани проблеми между България и Турция и агресивната политика, която води към Балканските страни предизвиква основателни страхове в българското общество. Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев обясни, че България ще реши с коя държава ще сключи договор за съвместна охрана и увери, че това няма да бъде Турция. Ген. Михо Михов посочи,че този закон, не само, че е неприемлив за ПГ на АБВ, но и според него е неприложим.
В отрицателен вот депутатът от „БСП лява България“ Таско Ерменков посочи, че с гласуването на този текст е подписана несъстоятелността на министъра на отбраната и цялото правителство за осъществяване на нормална защита на държавата. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.