Нов телевизор ще ни кара да усещаме дъжда и вятъра от екрана

Британски учени разработват технология, с която зрителите ще могат да усещат миризмата, вкуса и допира до кожата на това, което гледат на екрана, съобщи в. „Индипендънт“.
Ултразвукови лъчи и въздушни потоци ще засилват емоционалния ефект на сцените.

Тази телевизия ще даде възможност за създаване на програми, които „улавят пълното внимание на зрителите и ги потапят в мултисензорен свят“, каза ръководителят на проекта д-р Мариана Обрист.
Усещанията ще се прожектират върху ръцете с ултразвук. Учените са установили, че краткото насочване на въздух към зоната около палеца, показалеца и средата на дланта генерира възбуда. Бавното и умерено стимулиране на горната част на ръката и зоната около кутрето пък натъжават. Тези усещания ще засилват съпреживяването по същия начин като саундтрака.
Някои филми като „Железният човек 3“ експериментираха с 4D прожекции, при които зрителите седят на столове, които могат да се движат, и по тях пръскат вода. Д-р Обрист се надява да създаде „9-измерна телевизия“, като добави усещания за вкусове и аромати.
Идеята е зрителите все пак да имат контрол, защото някои няма да желаят всичко да е подсилено, а и хората реагират различно на миризмите.
Д-р Обрист спечели финансиране от 1 милион британски лири от Европейския съвет за научни изследвания за петгодишен проект по темата. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.