Нови терористични заплахи срещу Белгия и Запада

Терористичната групировка „Ислямска държава“ разпространи ново видеопослание, в което заявява, че може да нанесе удари „където, когато и когото пожелае“ срещу „кръстоносците – американци, европейци или руснаци“, съобщиха белгийски медии.
Pа фон на посланието са използвани кадри от атентата на 22 март срещу летището и метрото в Брюксел. „Ислямска държава“ не сме само ние, а всеки пети по света, твърдят джихадистите и заявяват, че християните са „законна цел“, защото техните правителства водят война с групировката.
Общински съветник от кв. „Моленбек“ в Брюксел съобщи, че сред населението там се разпространяват пропагандни джихадистки телефонни съобщения. Според цитирания текст, призивът гласи: „Братя, защо не се присъединим към борбата срещу Запада? Направете правилния избор в живота си.“.
Ще спечелим битката, но ИД може да причини още много тревоги, коментира вътрешният министър Ян Ямбон. Той добавя, че Белгия няма нужда от повече средства за борба с тероризма. Министърът отчита, че за обучението на допълнително назначените 1400 полицаи ще бъде необходима поне година.
Ръководството на поразеното от терористите летище „Завентем“ днес съобщава, че ще бъдат необходими месеци за възстановяването на нормалната работа на аерогарата.
Разрушеният терминал за заминаващи пътници ще трябва да бъде изграден почти наново, макар самата конструкция на сградата да не бе засегната от взривовете на трите бомби.
Докато в терминала бъдат възстановени остъклението, климатизацията и гишетата за регистрация, летището ще въведе временни съоръжения. Очаква се изпитанията на временната система да започнат утре, но по този начин ще могат да бъдат посрещани едва 20 процента от обичайния брой пътници. Отбелязва се, че в последните дни преди атентата дневно от аерогарата са излитали по 40 000 пътници.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.