Новият шеф на БНБ ще може да встъпи в длъжност предсрочно

ГЕРБ внесоха в парламента промяна в Закона за БНБ. С нея се отменя един единствен текст, според който, ако член на управителния съвет на Централната банка подаде оставка, назначеният на негово място довършва мандата. Проектозаконът е публикуван на страницата на парламентна. Промяната е необходима, за да може новоизбраният управител на БНБ да встъпи в длъжност предсрочно, ако настоящият гуверньор Иван Искров подаде оставка.
От мотивите на законопроекта става ясно, че текстовете, според които човекът, който замени подалия оставка член на Управителния съвет на БНБ, довършва мандата, противоречат на правилата на Европейската централна банка. Според тях мандатът на един член на управителния съвет е минимум пет години.
Промените в закона са необходими, за да може при евентуалната оставка на управителя на БНБ Иван Искров, новият управител да встъпи в длъжност веднага, след гласуването в парламента и то с пълен мандат.
Вчера председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че има неофициална уговорка с Искров да подаде оставка на 19-и юни. До тази дата трябва да бъдат приети промените в Закона за БНБ. По този начин новият управител ще може да встъпи в длъжност още в началото на юли. Коментарът на Стоянова предизвика остра реакция от страна на БНБ, като Централната банка изпрати официално становище, че управителят Иван Искров не е упълномощавал никого да говори от негово име и потвърждава намерението си да спазва процедурите.
Засега единствената официална номинация е на Димитър Радев, който е кандидатура на ГЕРБ. По-рано пред БНР Димитър Танев от Реформаторите съобщи, че вероятно и тяхната парламентарна група ще има номиниран кандидат. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.