Новият сезон на театъра в Разград – по-амбициозен от всякога

Новият творчески сезон на Театрално-музикалния център в Разград започна с амбициозни планове, въпреки орязания наполовина бюджет. Това заяви днес директорът на културната институция Пламен Панев. Министерството на културата е променила в средата на годината начина за определяне на субсидията, която ще се определя от изкараните пари, а не от броя на зрителите. Но така или иначе, предвидената програма ще бъде изпълнена, без да се намалява броят на обещаните постановки. За първото полугодие са били изиграни 106 постановки, посетени от 22 635 зрители, като собствените приходи са били 149 770 лв. За цялата минала година приходите са били 160 000, като ръстът тази година се дължи на увеличения брой постановки в страната. Със сегашното намаление на приходите тази тенденция на повече пътувания ще трябва да се увеличи, а сигурно ще се вдигне и цената на билетите, прогнозира Панев.IMG_5441След снощния изключителен успех на първата премиера „Луната всяка сутрин“, е в ход подготовката и за втори спектакъл – „Албена” на Йордан Йовков. Премиерата на тази постановка ще бъде на 16 септември. Тя е под режисурата на Пламен Панев, който досега е поставял четири пъти „Албена”, но тя винаги е била различна, тъй като актьорите са се сменяли. Според Панев това е най-добрата българска драма, съизмерима с „Отело”, „Ромео и Жулиета” и „Кармен”. В ролята на Албена е Димитрина Гинева, която по думите на Панев постига забележителен актьорски успех. Двамата с Евгени Стефанов, който е в ролята на Куцар, са надминали очакванията на режисьора и ще покажат върхови постижения.
Третата постановка, която се подготвя, е „На дивана завинаги”, с режисьор Коста Бандутов. Пиесата е руска и описва живота на четири жени от различни поколения – прабаба, баба, майка и дъщеря. В нея Албена Михова ще се представи в ново амплоа – сериозна, а не комична роля.
Две детски постановки подготвя режисьорът Съби Събев, като едната ще бъде коледна.
През септември ще се играе и спектакълът „Везбарки“, с хореограф Татяна Соколова, по сценарий на Пламен Панев. Той събира в едно музика, танц и театър по европейски митове и легенди. В него участват 7-8 актьори от Драматичния театър „Антон Страшимиров“, заедно с още толкова балетисти от сцена „Назъм Хикмет“.
Догодина ръководството на театъра планира участие в международни фестивали в Полша, Русия /Москва/ и Турция /Истанбул/.
Предстоят концерти на Симфоничния оркестър в Пловдив, Русе, Стара Загора, в зала 1 на НДК в София и в Истанбул. Около 20 концерта ще изнесе колективът на Сцена „Назъм Хикмет”.
/e-Razgrad/
На снимката: сцена от постановката „Луната всяка сутрин“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.