Нова чешма на Пчелина съгради сдружение „Лудогорие“, лятос там ще чакат „Най-гиздавата мома”

Нова двуструйна чешма на Пчелина край Разград съгради сдружение „Лудогорие“. Навръх Гергьовден отец Георги освети дарението от Валентин Димов, приятелите и съмишлениците му, които вече няколко години по ред организират най-мащабните фолклорни събори в страната, а миналото лято кандидатстваха и за „Гинес“ с най-дългата сватбена софра.
На благодатта от чешмата вече се радват стотиците разградчани, които се възползваха от чудесния празничен ден и заедно със семействата си бяха на поляната в местността за отдих до Разград.dimov 1
Ще е нужна и повече вода това лято, казва Валентин Димов. На четвъртото издание на националния фолклорен събор „Лудогорие“ от 3 до 5 юли се очаква да дойдат 20 000 души, на трите сцени на поляната ще пеят и танцуват 200 състава от цялата страна.
А за да бъде новата чешма част от атракциите на събора, че бъде организиран конкурс „Най-гиздава мома“. Тя задължително трябва да бъде облечена с автентична народна носия, да има кобилица и менци за вода.
Вероятно още един рекорд ще събори сдружение „Лудогорие“ през лятото. За настаняване и нощуване на участниците в събора са наети изцяло 57 хотела във всички възможни места на Лудогорието и Търговище. Вече се правят заявки и в Русе. Наети са и в всички ученически и студентски общежития. Отделно – на поляната ще бъдат изградени два палаткови лагера за общо 2000 души.
На поляната отново ще се вдигне тежка българска сватба. Младоженци са Стойка Димитрова и Росен Митев от Стара Загора. За „Гинес“ ще се кандидатства с 9 софи с обща дължина над 900 метра. Вече са поръчани 4000 уникални гривни с номера за всеки, който седне на трапезата, за да се докаже техният брой при защита на рекорда. Пак по 4000 са поръчаните при майстори занаятчии глинени паници и дървени лъжици. За гостите на събора ще бъдат дарени 25 агнета курбан. За рекорд ще кандидатства и самият сватбен ритуал.
Във възстановката ще се включат и над 500 хайдути, които ще се появят изневиделица на поляната от съседните гори.
За да се избегне миналогодишното задръстване от автомобили по пътя за и на Пчелина, вече е договорено с Общината движението да бъде еднопосочно – да се влиза от към Разград, но да се отвори изход към Островче.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.