Нова година на плажа

В първите секунди на 2016-а 34 000 светлинни ракети ще целунат с огнена страст небето над бразилския град Рио де Жанейро, предаде АФП. Шестнайсетминутното шоу, комбинирано със самба, ще даде началото на година, пълна с надежди и очаквания година. През 2016 г. са първите за Южна Америка Олимпийски игри.
Два милиона души, сред които 850 000 бразилски и чуждестранни туристи, ще превземат плажа Копакабана, за да гледат фойерверките, свързани и звуково със спортното събитие в бразилската музикална прегръдка.
От 11 плаващи платформи, закотвени навътре в морето пред плажа Копакабана, ще бъдат изстреляни 34 000 ракети. Теглото на фойерверките в чест на Новата година е 24 тона.
Празникът ще отбележи и стогодишнината на популярния огнен танц самба, според Ди Мело. Облечени в бяло, както изисква традицията, много жители и туристи ще положат своите дарове към Йеманжа, богинята на морето в афро-бразилски култ. Някои от тях ще се облекат в червено с копнеж по любовта, или в жълто и златно с пожелание за повече пари.
Те ще пуснат в морето малки саморъчно сглобени лодки с цветя, парфюми, червила, огледалца, свещи и ще следят тревожно дали Иеманжа ще ги приеме и ще изпълни желанията им, или ще ги върне на брега.
Да прескочиш седем вълни или да изядеш 12 зърна грозде, за да се изпълнят желанията. Леща, за привличане на „късмет и успех“ и в никакъв случай пилешко, за да се избегне връщане назад. Това са част от местните суеверия.
Бразилците ще изпълняват тези ритуали с пълното съзнание, че 2016 г. ще бъде година, белязана от присъствието на сериозна политическа и икономическа криза. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.