На протест в София ловците поискаха оставката на ресорния зам.-министър

Хиляди ловци от цялата страна блокираха за кратко центъра на София с протестно шествие и митинг на площад „Свети Александър Невски“.
Те поискаха оставката на ресорния заместник-министър на земеделието Георги Костов.
Председателят на Сдружението на ловците Иван Петков обвини Костов, че със законодателните си инициативи провокира разделение в организираното ловно сдружение в България и прави възможно ловът да бъде овладян от местни феодали.
Организираме този митинг, защото 15 години никой не чува нашите притеснения и предложения за опазване на дивеча у нас, каза още Петков. Той изрази позицията на всички 130 000 членове на сдружението, че е неотложно създаването на стратегия за лова и приемане на изцяло нов закон, който да предотврати налагането на икономически и политически интереси, и унищожаването на дивеча в България.
Ловците настояват за абсолютна забрана за използването на капани при улов на диви животни и не вярват, че тя ще бъде наложена, тъй като, по думите им, има сериозни лобита в парламента, които ще отхвърлят идеята.
Беше прочетена и декларация от Европейската асоциация на ловните организации в подкрепа на този закон.
Сдружението на ловците в България по-късно ще изпрати предложенията си за промени в Закона за лова до президента, до председателя на Народното събрание и до премиера.
Пространството около храм „Свети Александър Невски“ е затворено за движение на автомобили. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.