НАТО ще може да изгражда бази в България

София ще поиска присъединяване към меморандума на НАТО, което ще позволи провеждане на операции и учения, включително и изграждане на бази на алианса на българска територия. Това ще стане на днешното заседание на правителството. Точката за одобряване на типови ноти за присъединяване към меморандума е включена в дневния ред.
Досега към меморандума са се присъединили всички останали държави от източния фланг на алианса – Литва, Латвия, Естония, Полша и Румъния. НАТО вече планира изграждането на пет бази на тяхна територия. Във всяка от базите в дългосрочен план ще бъдат дислоцирани до 600 военнослужещи. Целта е по-бърза реакция при опасност от страна на Русия след кризата в Украйна.
Още преди Срещата на върха на НАТО в Уелс бившият генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в серия интервюта, че алиансът трябва да е способен да действа бързо, но за тази цел се нуждае от условия в страни домакини. Това означава предварително организиране на доставки, екипировка, подготовка на инфраструктура, бази, командване. Това става възможно именно чрез меморандума, към който България ще поиска днес да се присъедини.
Приемането на документа вероятно е свързано и с изграждането на командния център на алианса на НАТО в София, за да може той да функционира пълноценно. Освен това ще има и комуникационен център на алианса край Варна, който ще наблюдава движенията на корабите в Черно море. Засега няма яснота дали днешното решение трябва да бъде гласувано и от парламента. След ратифицирането на договора за членство в НАТО отпадна необходимостта всички решения, които са свързани с алианса, да бъдат гласувани от депутатите. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.