НАТО влага 7.7 млн. евро в комуникационен център край Варна

НАТО планира да инвестира 7.7 млн. евро в изграждането на модерен комуникационен център край Варна. Това става ясно от документацията на обявената тръжна процедура за избор на изпълнител. Той се организира от Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCI). В края на февруари правителството одобри меморандум за задълбочаване на сътрудничеството именно с тази агенция. От документите става ясно, че проектът ще бъде реализиран в комуникационния център на военноморските сили в Горна Трака. Той ще се използва за командване и управление на кораби на НАТО, пише „Сега“.
Търгът е за осигуряване на BRASS (Broadcast, Maritime Rear Link and Ship Shore) услуги в България. BRASS системата ще се основава на стандартизирана съвместима Автоматизирана система за контрол и управление (Automated Control and Management System) и на съответното комуникационно оборудване (предаватели, приемници, модеми и криптиращо оборудване). Подобен център вече беше изграден в Констанца, Румъния. Там НАТО инвестира 7.3 млн. евро. Двата центъра ще бъдат свързани.
Изграждането на българския пункт ще се проведе на два етапа. Първият е технологичният, за който НАТО обяви поръчката. Вторият е свързан с реконструкция на района, където ще бъде разположено оборудването. От военното министерство вече обявиха тръжна процедура за избор на консултант и изпълняване на строителен надзор. Поръчката е за 130 хил. лв. Според икономическото министерство договорът с избрания изпълнител за изграждането на комуникационния център ще бъде през ноември. Срокът за изпълнението й ще бъде 15 месеца. Кандидатите ще трябва да имат достъп до класифицирана информация с ниво NATO SECRET.
Военното министерство обяви търг за 4 млн. лв. за разполагането на Национален мобилен комуникационен модул на НАТО в поделението в Горна Малина. Това става ясно от обявения конкурс. Проектът е частично финансиран от Агенцията на НАТО за комуникации и информация. Търгът е за ремонт и преустройство на две сгради за разполагане на личен състав и техника./КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.