НАП запорира сделките за БТК, „Дунарит” и…

След като в продължение на няколко дни държавата се чудеше какво да направи, за да попречи на сделката на Цветан Василев, Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор върху акции и дялове в БТК, „Дунарит“, „Авионамс“, ГАРБ, НУРТС и „Фърст диджитал“, научи „Труд“. За тях белгийският гражданин Пиер Луврие заяви преди няколко дни, че е купил чрез фирмата си LIC33 от Цветан Василев. Той каза, че е платил за дяловете в тях 1 евро и е обещал да плати дълговете им от около 900 млн. евро към Корпоративна търговска банка.
„На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки“, гласи официалният отговор на НАП.
Юристи коментират, че Данъчно-процесуалният кодекс позволява на НАП да налага такъв запор, когато има вероятност с акциите и дяловете да се извърши сделка, при която продавачът да не внесе данък в бюджета. Запорът, направен от НАП, не позволява акции и дялове от тези предприятия да се продават, залагат като обезпечение, наемат или с тях да се извършват всякакви други действия. В същото време запорът върху разпоредителни сделки няма да попречи на самите предприятия да продължат да работят нормално. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.