Най-богатият румънец влиза в затвора

Апелативният съд в Букурещ е осъдил най-богатия човек в Румъния – милиардера Йоан Никулае – на 2,5 години затвор за незаконно финансиране на президентската кампания през 2009 година . Присъдата не подлежи на обжалване, съобщава ТАСС.
Заедно с бизнесмена е осъден и бившият функционер на Социалдемократическата партия на Румъния Георги Станку. Според следователите, той е получил от Никулае 1 млн. евро за избирателната кампания на лидера на партията Мирча Джоана, който тогава загуби изборите от Траян Бъсеску. В замяна на парите Никулае е поискал при победа на Джоана да назначи в икономическото министерство негови приближени, които да лобират за негови проекти.
Никулае е собственик на румънско-британската агропромишлена и финансова група „ИнтерАгро“. Тя работи в сферата на селското стопанство, химическата промишленост, туризма и енергетиката. През м.г. групата е затворила много от торовите си заводи заради повишаването на цените на природния газ. Никулае обвини за срива на отрасъла правителството, което се придържа към предписанията и политиките на МВФ за либерализацията на енергийния сектор. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.