Над 700 къщи в Пазарджишко и Пловдивско са под вода

Над 700 къщи в Пазарджишко и Пловдивско са под вода. Бедствието за хората продължава пети ден. Подпочвените води не спадат, а потърпевшите семейства са обхванати от нови страхове.
В пазарджишкото село Мало Конаре 150 къщи все още са потопени в метър вода. Нивото на подпочвените води от събота насам е спаднало само с 10 сантиметра. На първите етажи в домовете на хората са унищожени не само мебелите, но и електроуредите – фризер, хладилници.
Най-големите притеснения сега на хората са, че са компрометирани основите на къщите им, а заради мръсната вода има опасност да пламнат и зарази.
Според кмета на селото водата няма да се оттече от къщите поне още месец.
„Това е основният отводнителен канал на селото, който имахме голямата надежда, че след като бъде почистен подпочвените води ще намалеят драстично, но за съжаление това не се получи“, обясни пред Нова телевизия кметът на село Мало Конаре Димчо Караиванов.
Здравните служби непрекъснато следят състоянието на питейната вода в селото.
„Няма отклонение от показателите водата, която тече от чешмите е годна за питейни и битови нужди“, обясни д-р Румен Атанасов, началник отдел „Държавен здравен контрол“-Пазарджик.
В селото няма канализация, а септичните ями преливат. За да не плъзне зараза, здравните власти препоръчаха хората да дезинфекцират домовете си и да повишат личната си хигиена.
От утре всички пострадали домакинства ще могат да кандидатстват за помощ от държавата, а земеделските производители, чийто посеви на нивите са унищожени, имат право на обезщетение, припомниха от Министерството на земеделието. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.