Наводнен е главният път София – Варна, два язовира в Плевенско преляха, готвят евакуация

Наводнен е главният път София – Варна между селата Козаревец и Кесарево в област Велико Търново. В района са паднали 85 литра дъжд на квадратен метър, което е 140 процента от месечната норма. Водата на пътя е над 50 сантиметра, има закъсали автомобили. От „Пътна полиция“ препоръчват да се обикаля през село Джулюница. Освен пътят, залята е и база на държавния резерв в района на железопътната гара в селото. Няма пострадали хора и наводнени къщи. Язовирът е около 20 декара и е прелял, няма скъсана дига, обясни кметът на Джулюница Мариян Тончев.

Във великотърновското село Ресен предстои да бъде изпратен общински багер, който да прокопае дере, за да бъде отводнен районът около хлебозавода. Наводнени са ниските части на великотърновския квартал „Чолаковци“, защото канализационните шахти не са успели да поемат водата. Нивото на река Янтра в квартала е под критичните нива, поясни заместник-кметът по сигурността Георги Камарашев.

Нивото на река Осъм в Ловеч се е покачило с един метър след падналите през последното денонощие в района обилни валежи, които наводниха пътища, сгради и дворове. Няма бедстващи хора и населени места.

Между 40 и 60 литра са падналите валежи в Ловешко и Троянско. Главният път София – Варна беше затворен за няколко часа заради наводнен участък в района на село Голец. На пътя Ловеч – Угърчин също има наводнени участъци. Все още е ограничено движението между селата Радювене и Катунец. На този етап нивата на реките са под критичните. Няма опасност от преливане на язовири, посочи областният управител на Ловеч Георги Терзийски.

„Всички язовири са с включени изпускатели и с празни преливници. Малките реки и дерета се оттичат, ситуацията се нормализира“, каза той и допълни, че има наводнени дворове и къщи в близост до реките и деретата. Няма населени места без ток и вода.

Два язовира в Плевенско са преляли заради обилните дъждове, което е довело до наводнение на дворове и мазетa на къщи в селата Садовец и Ракита. Това съобщи областният управител Мирослав Петров. По думите му, става въпрос за язовир Ракита I и язовир Ракита II.

Двата язовира са общинска собственост и са били отдадени на концесия. Последно са проверявани от комисия, назначена от областния управител на 21 юни 2018 година. След проверката е издадено предписание да се актуализира аварийния план въз основа на оценка на риска, съгласно чл. 35 от Закона за защита при бедствия и да се довърши възстановяването на водния откос, въздушния откос на изхода за основния изпускател и енергогасителя след основния изпускател. Срокът за изпълнение на предписанието на комисията е 31 август 2018 година.

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е в сила за цяла България, с изключение на 4 области по Черноморието и 3 области в югозападните райони. За утре предупреждение е обявено за Централна Северна България.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.