Набелязаха мерки за опазване на пчелите в Лудогорието

В Областната администрация в Разград се проведе среща за набелязване на мерки за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Решено бе общините в Лудогорието да публикуват на своите сайтове уведомления за авиационно и наземно третиране с инсектициди.
По време на заседанието стана ясно, че отговорността към пчеларите нараства, тъй като регистрираните туук вече са 270, а пчелните семейства само за една година от 34 000 са станали 44 270. Създават се постоянни експертни комисии за предоставяне на държавни помощи на пчелари, които са понесли загуби, вследствие на промени в климата. Компенсациите ще бъдат предоставени, след като експертните комисии извършат проверка на място.
Решения бяха взети и за начините, по които ще бъдат информирани земеделците за отговорностите, които имат към пчеларите преди извършване на третиране на площите. Ангажимент за уведомяване на земеделците ще имат кметовете на населени места и председателите на пчеларски сдружения по места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.