М. Кунева: При ескалация на напрежението в Македония трябва да се свика Съветът по сигурност

При ескалация на напрежението в Македония трябва да се свика един от форматите за сигурност – Консултативният съвет за национална сигурност при президента или Съветът за национална сигурност към министър-председателя, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и председател на ДБГ Меглена Кунева пред Агенция „Фокус“ по повод престрелките в македонския град Куманово, при които загинаха шестима полицаи.
На въпрос дали случващото се в съседната държава крие рискове за националната сигурност на България, Кунева коментира, че говоренето в една или в друга посока преди свикването на подобен формат би било незряло. „Не се съмнявам във волята на българското правителство, както и на останалите български институции, активно да гарантират сигурността ни“, посочи тя.
Кунева е категорична, че България, като съседна страна и като член на ЕС, трябва да бъде част от решаването на проблемите на Скопие, да бъде ясен и разумен глас.
Кунева припомня, че ЕС неколкократно е настоявал за спазването на върховенството на закона и запазването на етническия мир в Македония.
Тя съобщава, че предвиденото за утре посещение на македонския вицепремиер Фатмир Бесими, който трябваше да се срещне в външния министър Даниел Митов и вицепремиерите Кунева и Дончев, засега се отлага. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.