Мюсюлманите честват Рамазан байрам

Мюсюлманите честват Рамазан байрам. Празникът продължава три дни и бележи края на постенето по време на свещения месец Рамазан. В Лудогорието празникът започна рано тази сутрин с празнична байрамска молитва във всичките 98 джамии в региона, каза районният мюфтия Мехмед Аля.
За празника днес в Разград ще пристигне и посланикът на Република Турция в България Сюлейман Гьокче. Ще се включи в петъчната молитва в джамията „Ахмед бей” и ще поздрави правоверните за Рамазан байрам.
По време на месеца Рамазан бе организирана национална кампания „Подай ръка“ за подпомагане на социално слаби семейства. Със събраните средства 350 семейства от Лудогорието получиха пакети с хранителни продукти от първа необходимост, каза още районният мюфтия.
Акция за събиране на хранителни продукти за социално слаби, беше организирана и от Североизточната българско-турска търговско-индустриална камара със седалище Шумен.
С дарения, събрани от членове на Камарата, бяха закупени олио, брашно, ориз, захар и други основни хранителни продукти. Те бяха разпределени между джамийските настоятелства във Варна, Добрич, Търговище, Шумен и Разград.
Рамазан байрам, наречен още Шекер байрам символизира семейното единство, привързаността, уважението и почитта към възрастните. По време на празника семейства и роднини се събират заедно, а младите искат прошка от по-възрастните.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.