Московски сезира ЕК за стачките на границата

Не е блокиранa просто границата между България и Гърция, блокиран е транс-европейски коридор, за което сезирахме ЕК и Кабинета на комисаря Виолета Булц, обяви пред Нова телевизия министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.
По думите му, ситуацията на границата с Гърция е извънредна. „Случвало се е и преди по това време на годината да се блокира границата по същия начин от недоволни фермери. Към последните часове информацията е, че до 03.00 са пропускани от двете страни тежкотоварни автомобили, над 100 ТИР-а са преминали двупосочно през границата. След 03.00 отново е била затворена, а леките автомобили не са били ограничени при преминаването си“, каза още министър Московски.
Според него много трудно се е получила среща с официални представители на властта в Гърция. „Положихме максимални усилия и успяхме да разговаряме с областния управител на град Серес. Това, което каза той е, че стачката е извън рамките на техния закон и те нямат контрол над ситуацията. Официалните власти не могат по никакъв начин да го контролират. След като ми беше обяснено това, аз помолих да ми уреди среща с протестиращите“, добави министърът на транспорта. По думите му, има два основни проблема, които трябва да се разрешат.
„На първо място трябва да се обезпечи колоната от гръцка страна, защото от българска страна е направена изключително добра организация. Осигурена е дежурна линейка и пожарна, достатъчно храна, вода и химически тоалетни. От гръцка страна за съжаление това не беше направено. Преди 2 дни е бил направен апел към гръцкия Червен кръст да бъде осигурено това, който не се е отзовал. Ние имаме готовност от българска страна, ако от гръцка страна не се организират, да пуснат нашите колеги от българска страна да доставят необходимата вода и храна“, уточни министър Московски.
Според него ако днес гърците не успеят да се организират, ще дадат възможност на българските екипи да доставят храна, вода и химически тоалетни, ако е необходимо. „Ако някой бедства или има риск за това, това е колоната от гръцка страна. Второто нещо, за което настоявахме категорично е, при положение че не може да спрат тези стачни действия, да се приеме график, при който да не се допуска минаването на границите на търпимост. Аз заварих вчера 10 км опашка от българска страна, а от гръцка беше 7 км“, каза още министърът. По думите му, в колоната, която вчера е била образувана на ГКПП „Кулата“, поне половината от тежкотоварните автомобили са били полски, унгарски, чешки и румънски. „Това не е двустранен проблем само на нашите две държави“, добави министър Московски.
Към този час продължава да е затворен за тежкотоварни автомобили ГКПП „Кулата-Промахон“, очаква се около 11.00 часа пунктът да бъде затворен и за леки автомобили, каза пред „Фокус“ Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Спирането на леките автомобили може да бъде за 24 часа, което ще доведе до още по-големи задръствания, каза Арабаджиев. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.