МОСВ ще дава пари на кметове за електромобили

Пилотната програма на Министерството на околната среда и водите за насърчаване на използването на електрически превозни средства се разширява през тази година с възможността за купуване и на електрически микробуси. Това обяви на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от пресцентъра на МОСВ. Досега общинските и държавни администрации имаха право да кандидатстват за субсидия при купуването на електрически леки превозни средства и хибриди (plug-in) пред Националния доверителен екофонд (НДЕФ), който администрира програмата.

„От тази година вече ще може да се кандидатства и за финансиране на превозни средства с различно предназначение, като например електрически почистващи, товарни превозни средства или микробуси, към което общините имат особен интерес“, каза министър Василева. Процедурата ще бъде отворена на 20 февруари т.г.

Всяка администрация ще може да кандидатства за безвъзмездно финансиране от 20 хил. лева за електромобил от категория М1 и N1 и 10 хил. лева – за хибриди (plug-in) от категория M1 и N1. 15 хил. лева ще се дават за малки електрически превозни средства с различно предназначение (категория L7e) и 40 хил. лева за изцяло електрически превозни средства категория М2 и N2 – микробуси.

„Убедена съм, че тази програма трябва да има своето развитие и надграждане в бъдеще, тя беше мой личен приоритет“, каза министър Василева.
Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.