Моника Маковей ще сподели румънски опит в борбата срещу корупцията

Архитектът на румънската съдебна реформа Моника Маковей е в България за участие в дискусия на тема „Българските гласове срещу корупцията – кой ги чува?“. Форумът е първата официална проява на новосъздадената гражданската Инициатива „Правосъдие за всеки“.
Маковей е министър на правосъдието в периода 2004-2007 година. Според наблюдателите, благодарение на нея Румъния успява да проведе най-мащабната съдебна реформа в страна от бившия Съветски блок. Тя въвежда много коментираното напоследък у нас случайно разпределение на делата, изолира влиянието на бившите комунистически служби „Секуритате“, създава независима прокуратура за борба с корупцията по високите етажи на властта. Благодарение на нейните усилия недосегаемите стават обвиняеми и подсъдими, след като неработещият допреди десетина години орган за борба с корупцията стига до политици, магистрати и бизнесмени.
Според Маковей румънският модел е толкова успешен, не само защото са били създадени независими антикорупционни органи, а и защото в тях влизат независими магистрати. В момента, като евродепутат от Европейската народна партия, тя е категоричен защитник на механизма за наблюдение на България и Румъния, защото смята, че той е създаден, за да служи на хората, които искат свободно правосъдие, борба с организираната престъпност и равенство пред закона.
Искаме да поставим на общественото внимание един работещ модел, защото Румъния е страна с много сходна на България история – политическа и историческа, посочи като повод да поканят у нас Моника Маковей адвокат Владислав Величков от Гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“.
Румъния е съседна на нас държава, която влезе заедно с нас в Европейския съюз и имаше само допреди 6-7 години абсолютно същите проблеми в съдебната система. Там в момента един кабинет, като състав и една дузина кметове, областни управители и шефове на държавни агенции се намират в ареста или затвора с осъдителни присъди в особено големи размери, казва Величков, цитиран от БНР.
Много е важно, че днешната среща с Моника Маковей е организирана от Инициатива на гражданското общество, че тя идва да се срещне и разговаря с гражданите, а не с институциите, подчерта бившият съдия Душана Здравкова. Преди 4 години тя подаде оставка, заявявайки, че съдебната система е с пречупен гръбнак и в знак на протест срещу начина, по който ВСС избра Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.
Душана Здравкова посочи, че не е необходимо да се копира у нас изцяло и буквално румънският модел: Въпросът е да приеме българското общество, политиците, представителите на различните институции, че такъв модел, който е успешен, е възможно да бъде взет за пример или най-малкото да се обсъди сериозно.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.