Молитви за здраве на децата и минута мълчание за загиналите в Глобалната седмица за пътна безопасност

Областната администрация в Разград ще бъде координатор на проявите в Лудогорието в рамките на Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН. Това обяви областният управител Петър Василев.
Срещата на представители на няколко институции започна с прочит на Декларация на децата за безопасно движение по пътищата. Зам.-областният управител Нурие Црънгалова съобщи, че в подкрепа на детския призив към световните лидери да създадат условия за намаляване на жертвите на пътнотранспортни произшествия в училища, общини и държавни институции се организират инициативи, които да привлекат вниманието на обществото към проблема. Официално Седмицата стартира вчера и ще продължи до 10 май. А ден по-рано, в неделя, в християнските храмове в Лудогорието бе отслужена литургия за здраве на децата, участници в пътното движение. В рамките на Седмицата са предвидени още беседи в начален курс на тема „Пътна безопасност”, които ще водят полицейски служители.
Днес ученици от Лозница, придружени от служители на КАТ, ще застанат на пешеходните пътеки със знак „Пазете децата” и ще раздават брошури на шофьорите. На Гергьовден от 10 до 12 часа ще се проведе полицейска акция по метода на широкообхватния контрол, по времето на която ученици от ОУ „Васил Левски“ в Разград ще раздават на водачите визитната картичка на Третата глобална седмица.
На 7 май във всички общини на областта ще се проведат тематични родителски срещи, а от 10 часа в УСШ Разград – Областно състезание на БЧК по оказване на първа долекарска помощ. На 8 май точно в 12 часа с биене на звънци и минута мълчание във всички училища в Лудогорието ще бъде почетена паметта на загиналите деца. Служителите на МВР ще направят това с включване на сигнални лампи и сирени. А в 13:30 часа в мюсюлманските храмове ще бъдат отправени молитви за здраве на децата. На 9 май от 10 часа в Градския парк в Разград доброволци от БЧК ще проведат обучение по оказване на първа долекарска помощ.
Нурие Црънгалова и допълни, че грижата за децата трябва да бъде основен приоритет на обществото и да се превърне в кауза. Официалното лого на тазгодишната Глобална седмица за пътна безопасност е „Спаси живота на децата”.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.