Многото взиране в екрана прави децата гневни, мързеливи и унили

Много от младите хора в днешно време прекарват доста време, взирайки се в екрани, независимо дали става въпрос за смартфони, таблети или телевизори. Хората просто не могат да отлепят погледа си от тях. Този феномен е още по-лош за децата. Оказва се, че те са по-сериозно засегнати от пристрастеността към екраните. В днешно време децата биват диагностицирани все по-често със сериозни умствени разстройства като депресия, биполярно разстройство и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. На фона на всичко това лекарите и родителите търсят източника на тези разстройства на места като семейството и заобикалящата среда. Причината за увеличаването на тези условия обаче може би е в ръцете на самите деца – смартфоните и таблетите.

Ефектите от взирането в екраните
Недоспиване
Не едно и две проучвания показват, че взирането в екрана преди лягане обърква дори режима на спане на възрастните. Причината за това е, че екраните потискат естественото отделяне на мелатонин. Този хормон е от съществено значение за това тялото да навлиза в естествения си цикъл на сън. Затова, когато не се отделя както трябва, този цикъл се обърква. Освен редица други здравословни проблеми, унилостта и депресията също се свързват с объркания цикъл на сън. Да не говорим за изтощението, което може да направи, както децата, така и родителите немотивирани и апатични.
Пристрастяване към екрана
Ако наистина искате да изплашите едно дете, вземете мобилното му устройство. Децата изпитват същите качества на пристрастяване, както и употребяващите наркотици. От химическа гледна точка зависимостта се базира на отделянето на хормона допамин в мозъка. Подобно на пристрастените към наркотиците, децата могат да изграждат допаминова чувствителност, която засяга настроението и мотивацията.
Претоварване на сетивата
Дори и на пръв поглед да са безобидни, игрите на мобилно устройство или таблет на практика представляват директна атака върху сетивата. Едно от основните неща, които водят до проблеми с гнева и неудовлетвореността при децата, е липсата на концентрация. Когато мозъците на децата са толкова заети със следенето на най-новите игри или приложения, те губят способността си да се концентрират върху каквото и да било друго около тях. Реалният свят на практика за тях става едно голямо раздразнение.
Влияние върху начина на живот
На практика, колкото повече едно дете прекарва, взирайки се в екрана, толкова по-малко време има за физическа дейност. Кога за последно сте виждали група деца да тичат в парка със смартфони или таблети в ръка?
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.