Михаил Тодоров удължи подписката за обявяването на 28 януари за неприсъствен ден

Досега са събрани 500 подписа в подкрепа на инициативата на депутата Михаил Тодоров за обявяването на 28 януари – Деня на Разград, за неприсъствен ден. Това съобщи днес народният представител, като обясни, че подписката не е достигнала очакваните от него резултати. Това според него се дължи най-вече на тежката зимна обстановка и на факта, че подписи се събират само в клуба на ГЕРБ.

След като е провел редица консултации с общински съветници, Тодоров е решил да не прекратява подписката, а да удължи инициативата. Причината е, че е била заявена подкрепа от достатъчен брой съветници, за да бъде взето решение на местния парламент за обявяването на 28 януари за неприсъствен.

Депутатът се обърна към жителите на общината да бъдат по-активни и ако считат това начинание за добро, да подкрепят подписката. Ако в обозримото бъдеще се съберат 1000 подписа, предложението ще бъде внесено в общинската администрация, за да може кметът да подготви докладна записка в Общинския съвет. Инициативата остава отворена, без краен срок, обясни Тодоров.

Ако се приеме такова решение, то ще бъде задължително за работодателите, обясни народният представител. Това означава, че ако в този ден са на работа по график и не могат да бъдат освободени, работниците и служителите ще трябва да получат по-високо заплащане, като за празничен ден.

Народният представител коментира и внесения от парламентарната група на ПП ГЕРБ законопроект във връзка с референдума от 6 ноември и отказа на правната комисия за го вкара в дневния ред. Време има, но липсва политическа воля за промяна на избирателната система, обобщи той. ГЕРБ ще бъде гарант, че и в следващото Народно събрание ще се работи за промяна в изборните правила съобразно народната воля, изразена на референдума от 2,5 млн. граждани, каза още Тодоров. В Разградска област за мажоритарната система са гласували 30 636 гласоподователи, а всички общински кметове са били избрани с гласовете на 34 508 души, за тримата депутати от ДПС са гласували 33 334 избиратели, а за този на ГЕРБ – 10 161. Затова депутатът счита, че ако не се постигне това, което хората са пожелали на референдума, политическата система ще бъде доста изкривена, а политиците няма да имат своята тежест.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.