Мирела Демирева е най-добрият спортист на България за 2016 г.

Олимпийската вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева спечели наградата Спортист на годината, която тази вечер беше връчена за 59-и пореден път.
Демирева се пребори за първото място с бронзовата медалистка от „Рио 2016“ Елица Янкова и носителя на Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини Радослав Янков.
27-годишната лекоатлетка събра 1398 точки, 22-годишната състезателка по борба – 1107 точки, а 26-годишният сноубордист – 1029 точки. Ивет Лалова с 871 точки и Григор Димитров с 513 точки допълниха челната петица.
Демирева заслужи наградата, след като спечели най-ценното от трите български отличия на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Тя завоюва сребърен медал и от другото си голямо първенство през годината – европейското в Амстердам.
Това е втори пореден триумф за леката атлетика, след като преди година спортист на годината стана състезателката по троен скок Габриела Петрова.
„За мен е чест да бъда сред вас. Изключително много хора имат принос за това, което ми се случва. Искам да благодаря и на себе си, че запазих кураж. Продължих да се боря и никога не изгубих вяра в себе си“, каза при награждаването си Демирева.
За шести път в последните десет години победителят в класацията е жена, а за 16-и път от 59 издания – лекоатлет. Леката атлетика се изравни с борбата на първото място по брой победи в класацията Спортист на годината.
За отбор на годината очаквано беше избран националният ансамбъл по художествена гимнастика, който през 2016 г. сложи подобаващ край на изключително успешната си кариера с бронзов медал от летните олимпийски игри.
Възпитаничките на Ина Ананиева събраха 130 точки и изпревариха убедително футболния шампион „Лудогорец“, националния отбор по волейбол за мъже и националния тим по хандбал за жени. Това е втора награда за този ансамбъл след 2014 г.

Ина Ананиева спечели анкетата на в. „Труд“ за треньор на годината. За нея това също е второ отличие след 2014 г.
Гюлетласкачът Ружди Ружди беше избран за най-добър спортист с увреждания. 25-годишният лекоатлет сложи край на доминацията на Стела Енева в категорията, след като спечели златен олимпийски медал в Рио и постави нов световен рекорд.
Джудистът Ивайло Иванов спечели наградата за най-добър млад спортист за втора поредна година.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.