Министър Танев: Паисий отива там, където ще бъде разбран – в 9 клас

„История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски отива там, където вероятно може да бъде по-добре разбрана – в 9-ти клас, а не както досега в 6-ти.
В 10 клас ще се изучава само българска литература, стана ясно още от проекта на сайта на МОН.
Проф. Танев подчерта, че става дума за обсъждане, а не за краен вариант.
По настояване на министъра в проекта е отпаднал Алековия „Бай Ганьо в банята“ – Танев го намира за неуместен и е настоял да се замени с „Бай Ганьо пътува“.
Основното остава, въвеждаме децентрализация в образованието – учителите да решават сами с какво да допълват задължителните текстове, обявиха от експертната група, готвила новите програми.
След уикенд на истерии, че МОН ще реже патриотични произведения от новите учебни програми, министърът увери, че публикуваните програми за 2, 6 и 8 клас са проекти. Те ще стоят на обществено обсъждане за един месец и ще подлежат на промени.
Нищо, свързано с българската националност, няма да отрежа. Аз съм патриот, категоричен бе Танев.
„Нищо, което е свързано с българската национална идентичност, аз като министър няма да допусна да липсва в съдържанието нататък – това, което бъдат наредбите. Нито ми е в амплоато, нито съм дошъл тук да кастря още. Напротив, смятаме с моя екип, че това, което правим ще допринесе за по-плътното усвояване на тънко на тези текстове. Моля ви да приемете нашата нагласа, че освен тези съдържания и текстове – текстове в кавички, това не са текстове, защото Ботев – отказвам да е само текст, Иван Вазов отказвам да е само текст – думата текст не е приложна и към философията – било на Хегел или на Кант. Тези велики произведения трябва да бъдат поднесени по най-добрия възможен начин както във вертикала, така и в хоризонтала“, каза министърът и поясни: Във вертикала означава в нужната възрастова група, в хоризонтала означава – в синхрон с други учебни премети за същия клас. „История славянобългарска“ отива там, където мoже да бъде разбрана вероятно по-добре. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.