Министър Танев: Няма да учим висша математика в трети клас

/КРОСС/Просветният министър Тодор Танев заяви, че „свалянето“ на учебно съдържание от по-горни в по-долни класове е практика по света от години, която и у нас се следва, но е категоричен, че няма да се допусне прекаляване.

В предаването „Седмицата“ на Дарик той обясни, че въпросът е как ще се поднесе съответното съдържание – като на студент или като на дете и е възможно да има свалено надолу абстрактно съдържание и да бъде предадено по човешки начин.

„Ние намаляваме часовете, опростяваме учебното съдържание, така щото то да бъде разбрано, за да може когато дойде времето за този ученик да бъде преди края на своето средно образование, да има достатъчно багаж, за да изгради себе си като личност“, каза министърът.

По думите му що се отнася до прекаляване, като това да се работело в първи клас със сметки до 100, тоест децата да могат да смятат и извършват математически действия с числата до 100, министърът е категоричен, че той няма да го позволи. „Висша математика няма да учим в трети клас“, отсече министърът.

По темата за пенсионирането на учители, министър Танев призова за спокойствие. „Аз помолих настойчиво – издадох необходимите документи за това – да се правят такива пенсионирания, така че да не пречат на учебния процес“, каза проф. Танев.

Няма да има никакви сериозни промени, успокои министърът. „Ще го кажа така за по-голямо спокойствие, много прагматично: даже нямаме и толкова пари да плащаме по десет заплати и всички да пенсионираме в момента и никому не е целта. Министерството няма политика за масово пенсиониране“, каза Танев.

Никой не гони директорите, отсече министърът. „Напротив, ние работим с тях. Няма да има вълна от пенсионирания и за тях“, допълни той.

На 30 септември излезе новата законова платформа. „Тя задължава да пенсионираме при навършена пенсионна възраст и ние я следваме. Следваме тази логика, но преди всичко с оглед на спокойствието на системата – на всеки когато дойде времето и след това с разбиране в контекста най-вече на технологията на учебния процес“, каза министърът.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.