Министър Танев: Дрогата и насилието са навсякъде

Неудовлетворението у учителите е натрупано в течение на години. Учителите се чувстват незаслужено обиждани и нападани, а те се грижат за националната ни сигурност – децата, каза министърът на образованието проф. Тодор Танев в интервю за BTV.
Нападенията над учители продължават, въпреки направените законодателните промени. Това е причина за взетите от моя страна на спешни мерки. Законодателната инициатива вече съществува, но трябва да има план, съвместно със социалното министерство и МВР, за да спрат посегателствата над учителите, посочи проф. Танев.
Просветният министър раздели посегателствата над учителите на два вида – физически посегателства, които подлежат на санкции, и словесни, които остават безнаказани. Според него насилието и неуважението са сред основните проблеми в училищата, а за дрогата се говори все по-малко. Затова МОН ще работи заедно с МВР за преодоляването на тези проблеми.
По този повод съм говорил и с правосъдният министър Христо Иванов. Тези деяния трябва да се инкриминират. Дори един учител да е обект на посегателство, ние трябва да реагираме.
„Обмислям стиковка с министъра на вътрешните работи, каквато бях постигнал с предишния министър Вучков. Акцент няма да е само насилието, но и дрогата, за която напоследък се говори много малко, а точно със синтетичните и с по-евтините дроги имаме голям проблем“, обясни министър Танев. Ще заимстваме опита на Израел в борбата с агресията в училищата.
Ще има акция на нулева толерантност – дрогата и насилието са навсякъде, но силите на реда ще се съсредоточат, за да ловят нарушителите. Това са превантивни мерки, подчерта просветният министър. Радвам се, че министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова стана. Имам й изключително доверие, работим добре заедно и тези реформи в образованието ще започнат веднага след завръщането й от командировка, увери министър Танев. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.