Министри в Полша подадоха оставки заради подслушване

Вълна от оставки имаше в Полша заради скандал с подслушвания. Министър-председателят принуди трима свои министри да се оттеглят в опит да спаси управляващата партия „Гражданска платформа“.
Заради скандала с тайно записани разговори, с постовете си се разделят министрите на финансите, на здравеопазването и на спорта, както и председателят на полския парламент.
Записите са направени в изискани варшавски ресторанти и бяха огласени от списание „Впрост“. На тях се чува как висши правителствени служители се шегуват и недискретно коментират свои колеги и чуждестранни ръководители. Най-популярното име сред жертвите на скандала е на бившият полски външен министър и досегашен председател на парламента Радослав Шикорски.
„Мога да кажа със задоволство, че тези, които станаха жертва на незаконно подслушване, проявиха изключителна отговорност към държавата, а не привързаност към министерските си постове“, каза Ева Копач, министър-председател на Полша.
Решението Ева Копач за рокади в кабинета е опит да възстанови доверието в управляващата партия „Гражданска платформа“, която изостава в социологическите проучвания четири месеца преди парламентарните избори в Полша.
Скандалът избухна миналата година, но тази седмица в интернет изтекоха текстове от прокурорското разследване по случая. Според Ева Копач обаче единственият ефект от следствието, което прокуратурата води вече година, е огромното изтичане на информация. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.