МЗХ иска промяна в НК заради незаконната сеч

Промяна в Наказателния кодекс във връзка със затягане на мерките срещу незаконната сеч предлагат от Министерството на земеделието и храните. Шефът на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев коментира пред БНР, че агроведомството ще се опита да предложи за обсъждане въпросната поправка в НК в началото на 2016 година.
Предложението е всички нарушители, които имат повече от три наказателни постановления, влезли в сила, да бъдат третирани като престъпници при следващи нарушения, а не провиненията им да се отчитат само като административни нарушения. Причината е ниската събираемост на глобите, която е едва 12-15% и на практика обезсилва труда на лесовъдите. Според Кръстев в наказването на престъпления ефективността е много по-голяма.
„Предприетите мерки за опазване на горите от незаконната сеч не дават желания резултат, защото количеството на конфискуваната контрабандна дървесина не е намаляло през тази година“, коментира още директорът на ИАГ Тони Кръстев. Задържаната незаконна дървесината до декември 2015 г. е около 12 хил. куб. м, като малко по-малко е облата дървесина, а малко повече са задържаните дърва за горене в сравнение с предходните години. „Това е тенденция, която се променя трудно „, посочи Кръстев. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.