Мехмед Аля – преизбран за районен мюфтия на Разград

Мехмед Аля бе преизбран за районен мюфтия на Разград. Решението взеха единодушно присъстващите 67 от общо 75 имами от седемте общини на областта на Районната мюсюлманска конференция в джамията „Ахмед бей”.
Форумът започна с четене на ашр-и шериф от имама на Разград Шакир Ахмедчиков. Официални гости на събитието бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и районният мюфтия на Търговище Енвер Яхов .
Мехмед Аля изнесе доклад за дейността на мюфтийството за периода 2011-2016 г., като запозна делегатите с постигнатото през последните пет години и начерта приоритетите и задачите за изпълнение през следващия мандат. Като изключително постижение районният мюфтия изтъкна ежемесечните срещи с имамите по годишната учебна програма за повишаване на знанията по Корана, участието на имамите във всички организирани от Главно мюфтийство курсове по класификация и преквалификация на имамите, както и за възвръщане доверието към институцията.
В изказването си след избора Мехмед Аля благодари на делегатите за гласуваното му доверие и обеща, че ще направи всичко според възможностите си то да бъде оправдано. В края на конференцията,председателя на ВМС Ведат Ахмед поздрави присъстващите делегати и от името на Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.
И отбеляза специално, че след легитимацията на ръководството на Мюсюлманското изповедание в България, избрано на Националната мюсюлманска конференция на 24.01.2016 г., работата на имамите ще бъде още по-трудна и отговорна, защото критиките и опитите за възпрепятстване развитието на институцията ще продължат, макар и под друга форма.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.