Метеорити от ледовете на Антарктика разкриват тайни за Слънчевата система

Намирането на богати на желязо метеорити под ледовете на Антарктика би могло да извади наяве тайните на Слънчевата система, заявяват учени, цитирани от The Telegraph. Изследователите смятат, че метеоритите вероятно се намират на едва между 10 и 50 сантиметра под ледната повърхност. Проучването на екип от Манчестърския университет, публикувано в журнала Nature Communications, предполага, че космическите отломки може да съдържат информация и за други планетарни тела.
Въпреки че метеоритите падат равномерно по Земята, над две трети от събраните метеорити са намерени в Антарктика, отчасти заради контраста между бялата повърхност и тъмния цвят на извънземните отломки. Д-р Джеоф Ивът и екипът му са стигнали до заключението обаче, че голям брой богати на метал метеорити остават скрити под леда, тъй като слънчевите лъчи ги нагряват и те потъват по-дълбоко.
Тези скални парчета, произхождащи от вътрешността на големи, разпаднали се планетарни тела, биха могли да ни помогнат да научим повече за мястото, откъдето идват. Целта на д-р Ивът и екипът му е да бъдат първите учени, които ще намерят скритото под леда находище на метеорити и ще вземат проби от него.
С помощта на лабораторни експерименти и математически модели изследователите са доказали, че процесите на топене и замръзване изключват възможността за придвижване в посока нагоре на метеоритите с висока термична проводимост, каквито са съдържащите желязо метеорити. В същото време отломките с по-ниска проводимост биха могли да се издигнат към повърхността. Идентифицираният от екипа механизъм показва, че е възможно пластовете лед, намиращи се на дълбочина между 10 и 50 сантиметра, да съдържат богати на желязо метеорити, запазени там в продължение на хиляди години.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.