Местим стрелките с час напред

На 29 март (неделя) в 3 ч. се въвежда лятното часово време. Тогава часовниците се преместват с един час напред, съобщиха от Института по метрология. Връщането към астрономическото часово време ще бъде в 4 ч. на 25 октомври 2015 г., когато часовниците ще бъдат върнати с един час назад.
Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.
Идеята за смяна на времето хрумва на Бенджамин Франклин, който през 1784 г. пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ с предложение парижани да стават и да си лягат по-рано. Първата сериозна аргументация е направена от Уилям Уилет през 1907 г в „Пилеене на дневна светлина“, но не успява да убеди британския парламент.
Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 година. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.