Местан и сподвижниците му по пътя към партията ДОСТ

Около 200 души, сред които учредителите на ДПС Неджметин Хак и Мехмед Ходжа, опълчили се на Ахмед Доган, а също и бившият депутат Ахмед Юсеин ще се съберат днес за учредяването на новата партия на отцепниците от Движението начело с Лютви Местан „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ, или приятел от турски).
Сбирката на Инициативния комитет ще бъде в гранд-хотел „София“ в столицата.
Това е първата стъпка към учредяването на формацията. Според закона за политическите партии за сформирането на ДОСТ е нужен първо инициативен комитет от 50 души, а след това на учредителното събрание трябва да са най-малко 500 души и 2500 подписа.
Днес трябва да бъде одобрена и програмна декларация за новата формация, която вече се заяви като либерална, отстояваща и следваща европейските ценности.
На сбирката днес не се очакват нито гости, нито дипломати. Те ще бъдат поканени на учредителното събрание, което се очаква в края на март.
Сред инициаторите на ДОСТ ще бъдат селски кметове на ДПС, общински съветници. Засега няма информация цели структури на партията на Ахмед Доган да се прелеят към новата формация на Лютви Местан.
Мехмед Ходжа – бивш кърджалийски депутат на ДПС, се свърза и с най-голямото сътресение в историята Движението. По време на втората национална конференция, проведена на 27 и 28 ноември 1993 г., срещу Доган се изправя опозиция начело с Мехмед Ходжа. В изказването си той оценява кабинета на Беров като най-голямата политическа грешка, заявявайки: „Осъществихме мандат, внушавайки си, че това е голям успех, но всъщност удължихме агонията на българския народ.“ Според него турците не приемат сътрудничеството с БСП и настояват за възстановяване на сътрудничеството със СДС. Той предлага парламентарната група да подкрепи включването в дневния ред на Народното събрание на внесените законопроекти за разсекретяване на досиетата.
Неджметин Хак се нарича откривател на Ахмед Доган и твърди, че той е създателят на организацията „Турско националноосвободително движение“ (ТНОД), върху основата на което е основано ДПС. Осъден е на 12 г. затвор през 1987 г. и принуден да напусне страната. Установява се в Турция и остава там до 2001-а, когато се завръща в България.
Ахмед Юсеин беше депутат от 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание. А в последните години работеше в централата на ДПС като отговаряше за връзките на партията с изселническите дружества в Турция.
На сбирката днес се очакват и представители на изселническите организации в Турция.
/Dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.