Меглена Кунева за борбата с корупцията: Няма да правим „копи-пейст“ на Румъния

Не се придържаме към опита на Румъния и не правим „копи-пейст“ на това, което се прави там. Следваме наш опит, Румъния е различна държава с различна история през тези последни десетилетия.
Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на въпрос за актуализираната стратегия за противодействие на корупцията по висшите етажи на властта, отправен от независимата депутатка Ана Баракова.
Баракова за втори път проговори от парламентарната трибуна откакто е депутат в 43-тото Народно събрание. След като преди близо месец тя попита министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова за свлачищата и срутищата, по време на парламентарния блиц контрол днес тя се обърна към вицепремиера Кунева: „Моят въпрос е към г-жа Кунева за разследването на корупционното поведение на заемащите висши държавни длъжности. Кога очаквате да заработи Антикорупционната прокуратура в България и как виждате като времеви период реализирането на този проект у нас?“. Баракова поиска да разбере и дали този орган ще бъде част от съдебната система или ще бъде към главния прокурор.
От вчера антикорупционната стратегия е на сайта на Министерски съвет, отговори й Кунева. Вицепремиерът призна, че много е внимавала информацията да не се публикува на 1 април, за да няма неприятни коментари.
Преди по-малко от десет дни в Румъния е имало много тежък скандал между агенцията за интегритет и т.нар. специализирана прокуратура, каза Кунева и обяви, че въпросът „кой ще пази пазачите“ в Румъния е много актуален. Опитът на Румъния е взет от Полша, която от своя страна е взаимствала от балтийските държани и е изучено като възможност опитът да се приложи и в България, каза Кунева и предложи: „Дайте да видим какво е полезно за България и да го направим у нас“.
Вицепремиерът обясни, че предложената от кабинета стратегия има три стълба – единен орган, национален координатор в лицето на премиер или вицепремиер и съвет с участие на неправителствени органи.
„Какво ще прави прокуратурата е въпрос на промяна в Конституцията, а това, към което се насочва правителството, е изграждане на специализирано междуведомствено звено между прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на престъпления, извършени от лица, заемали или заемащи висши държавни длъжности“, обясни вицепремиерът. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.