МВР проверява постове във Фейсбук за отвличания на деца с бял бус

/КРОСС/След засечени на 1 август от МВР постове във Фейсбук и Туитър за предполагаем бял автобус, който „отвлича деца в областите Разград, Силистра, Русе с цел да отнеме телесните им органи“, специализираният сектор „Киберпрестъпност“ към ГДБОП е извършил спешна проверка за установяване на истинността на постовете. Проверката е установила, че тези постове не са достоверни и гражданите в тези райони могат да бъдат спокойни, посочват от пресслужбата на МВР.
След старта на проверката на МВР вече са установени постове, съдържащи опровержение, че няма нищо вярно в разпространената публикация. Част от споделянията вече са изтрити, дори са публикувани и извинения за внесения смут в обществото, тъй като хората са били подведени.
В хода на проверката е установено, че съдържанието на публикациите е идентично, като текстовете и коментарите предупреждават за предполагаема група, която „отвлича деца в областите Разград, Силистра, Русе с цел да отнеме телесните им органи“. Постовете са визуализирани със снимка на бял бус с регистрационна табела от област Разград, а на някои са добавени и снимки на мъже. Тази информация се разпространява лавинообразно в България в периода 30 юли – 1 август т.г.
Проверката е установила, че първата публикация във Фейсбук на белия разградски бус, съдържаща информация за предполагаеми отвличания на деца, е направена в началото на май 2014 година от чуждестранен гражданин, живеещ в Германия.
Публикацията е копирана и в Туитър от лица с чуждестранни имена. Появява се и колаж, на който до белия бус е монтирана свалена от Интернет снимка от войната в Ливан.
Проверката показа, че собственик на буса с разградска регистрация е български гражданин, който има и адресна регистрация в чужбина. Към момента мъжът не се намира на територията на България, а по информация на роднините му работи в Германия. По данни на ГД „Гранична полиция“ бусът е напуснал територията на страната още през 2012 г.
На 5 юни т. г. по идентичен начин в социалните медии се разпространява информация с твърдения, че в района на Вълчедръм са намерени телата на две малки деца с липсващи органи. Установено е, че публикацията също е с невярно съдържание и цели единствено всяване на смут в обществото.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.