МВнР: Няма евакуирани българи от Йемен с руски самолети

На борда на руските самолетите, които евакуираха няколко стотин души от Йемен не са пътували българи, съобщи за БНР говорителят на външно министерство Бетина Жотева. Външното ни министерство опроверга информацията за евакуация на български граждани от Йемен. Разминаването се е появило от първоначалните списъци с пътници, които Русия е разпространила.
Вчера бе съобщено за български гражданин, който е успял да се евакуира с кораб от йеменския град Аден в Република Джибути. В Йемен има българки, женени за местни граждани, които са поискали да се евакуират със семействата си, но съпрузите им нямат български паспорти. Евакуацията се наложи след изострянето на конфликта в арабската страна преди месец.
Няколкостотин души бяха успешно евакуирани тази нощ от Йемен с руски самолети. Близо 300 души са пристигнали в Москва с два полета, на борда на които, освен руснаци, е имало граждани на още десетина държави. Всички пристигнали ще преминат през медицински, паспортен и митнически контрол, след което с автобуси ще бъдат превозени до евакуационния пункт към руското Министерство на външните работи. На път за Русия е и самолет с още 140 души на борда, които напускат Йемен.
Междувременно ръководената от Саудитска Арабия коалиция продължи да бомбардира бунтовнически позиции в Йемен, включително президентския дворец в град Аден. Самолети на Саудитска Арабия бомбардираха йеменския град Иб, 160 километра южно от Сана. През последното денонощие са били нанесени 40 удара по градовете Амран и Саада, северно от йеменската столица. Има разрушени жилищни постройки и цивилни жертви, твърдят местни източници. Саудитски генерал обясни, че бомбардираните спортни комплекси се използват за бази на шиитски бунтовници, а пътищата – за прехвърляне на войски.
Говорителят на саудитската армия Ахмед Асири не изключи възможността от сухопътна операция:
Досега постигаме целите си с кампанията от въздуха. Когато настъпи моментът за сухопътна офанзива – защо не? Това е възможност, а ние не изключваме нито една вероятност.
Сблъсъци между шиитските бунтовници хуси и военните, лоялни на президента Хади, е имало в покрайнините на Аден и в южната провинция Шабва. По данни на местните болници при престрелки са загинали петима души. По данни на ООН, насилието в страната през последните седмици е струвало живота на над 600 души. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.