Математиката, Езиковата и Техническата гимназия в Разград запълниха паралелките след седми клас още на първото класиране, закриват 9 паралелки и половина в областта

Природо-математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“, Гимназията с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ и Националната техническа

гимназия „Шандор Петьофи“ в Разград окомплектоваха още на първото класиране и четирите си пълни паралелки след седми клас, обяви на пресконференция днес председателят на изпитната комисия Атанас Дончев. Заедно с началника на Регионалното управление на образованието в Разград Ангел Петков те обявиха резултатите от класирането след първия кръг.

100% запълнени са и паралелките „Природни науки“ в исперихската гимназия „Васил Левски“, „Чужди езици“ в СУ „Хр.Ботев“ – Кубрат, „Митническа и данъчна администрация“ в Гимназията по икономика „Робер Шуман“ – Разград и „Механизация на селското стопанство“ в земеделската гимназия в Исперих.

За пръв път тази година към подходящи за тях паралелки първо са били насочени 4 деца с хронични заболявания и 51 деца със специални образователни потребности, съобщиха още Дончев и Петков.

Закриват се обаче девет паралелки и половина. Нулев е приемът в Земеделската гимназия в Завет – в обявените три паралелки са кандидатствали съответно 2, 5 и 0 желаещи да продължат образованието си там. В Професионалната гимназия в Кубрат отпада паралелката „Производство на облекло от текстил“ с трима кандидати, „Софтуер и хардуер“ в СУ – Лозница – двама кандидати, „Природни науки“ в ПГ в Кубрат – двама кандидати, „Облекло и шивачество“ в Гимназията по облекло в Разград, „Технология на фармацевтичното и парфюмерийното производство“ в гимназия „Мария Кюри“ в Разград – трима кандидати, смесената паралелка „Стругари/Заварчици“ в „Ш.Петьофи“ – Разград. Отпада и половината паралелка „Мебелист“ в Гимназията по транспорт и строителство в Разград /без кандидати/, но пък ще я има защитената паралелка „Дограма и стъклопоставяне“ , където кандидатите са шестима, а към тях ще прибавят и три деца със специални образователни потребности.

Подадените заявления от кандидат-гимназистите са общо 875. От тях – 182 – онлайн /малко над 25 на сто от всички/. Неподадени са 131 заявления – на тези деца, кандидатстващи в Спортното училище, в други области на страната и на деца с поправителни изпити. Очаква се част от тях да се появят на третото класиране и до началото на новата учебна година паралелките, които са малко под минимума сега, да бъдат запълнени.

Подробна информация за резултатите от първото класиране на кандидат-гимназистите може да бъде видяна на сайта на Регионалното управление на образованието – Разград.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.