Масовите заболявания ще бъдат в основния пакет

Социалнозначимите заболявания, от които живеем по-малко, както и масовите заболявания ще бъдат предмет на основния здравен пакет на НЗОК. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Петър Москов на първото заседание на консултативния орган Партньорство за здраве.
Според Москов основният здравен пакет гарантира лечение, независимо дали сме бедни или богати – с пълноценно остойностяване и възможност на всеки един здравноосигурен български гражданин да получи качествено лечение. За останалите заболявания ще има два варианта – листа на чакащите и възможност за доброволно здравно застраховане.
Здравният министър подчерта, че критериите, по които се сформират листите на чакащите за лечение, са част от задълженията на лечебните заведения. Оценката при акредитацията на дадено лечебно заведение пък се сформира и от ясните правила за листи на чакащите.
„И в момента пациентите с онкологични заболявания са предмет на листите на чакащи, а целта на основния пакет е да има финансово, кадрово и апаратурно обезпечаване на всички масови заболявания“, подчерта здравният министър, цитиран от БГНЕС.
По думите му, основните цели на здравната реформа са достъпност и качество.
„Партньорство за здраве“ ще бъде консултативен орган към Министерския съвет за сътрудничество при разработване и провеждане на политики в областта на общественото здравеопазване. Създаването му цели по-добра координация на всички министерства, пациентски, съсловни и експертни организации при разработването и изпълнението на стратегии и програми за здравеопазването.
Съставът на „Партньорство за здраве“ включва Министерството на здравеопазването, НЗОК, Изпълнителната агенция за лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, ИА „Медицински одит“, представителите на съсловните организации, медицинската общност, фармацевтичната индустрия и национално представителните пациентски организации. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.