Мария Шарапова с положителна допинг проба

Една от най-ярките звезди на тениса в последното десетилетие – Мария Шарапова – разкри, че е дала положителна допинг проба.
Шарапова свика извънредна пресконференция в Лос Анжелис.
„Преди няколко дни получих съобщение от Международната тенис федерация, че направената ми допинг проба на „Аустрелиън Оупън“ се е оказала положителна“, заяви тя.
„Поемам пълната отговорност за това. През последните 10 години приемам лекарство, наречено „Милдронат“ от личния ми лекар, а преди няколко дни, след като получих писмото, открих, че то има и друго име – „Мелдониум“, което аз не знаех. Важно е да знаете, че през последните 10 години, това лекарство не бе в листата със забранени и аз го приемах легално, 10 години. Но от 1 януари, правилата са се променили, и „Мелдониум“ е станало забранено вещество, което аз не знаех. Приемах това лекарство заради няколко проблема през 2006 година“, заяви Шарапова.
„Не искам кариерата ми да приключи по този начин и се надявам да мога отново да играя“, добави тенисистката.
„Аз трябва да поема отговорността, защото това е моето тяло. Важно е да имаш добър екип около себе си, но в края на краищата, всичко е около теб“, продължи Шарапова.
Лекарството, което е взимала, е „Мелдронад“, а забранената съставка в него е „мелдониан“.
На 22 декември тя е получила писмо от Световната антидопингова агенция, с обновените лекарства, които не могат да се използват, и тя призна, че не е прочела списъка.
„Нямам представа какво ще се случи отсега. Получих писмото само преди няколко дни и ще работя съвместно с Международната тенис федерация. Всичко зависи от процеса“.
„Приемала съм лекарството първо през 2006, тогава често се разболявах, имах липса на магнезий, в семейството ми има доста случаи на диабет. И това бе едно от лекарствата, които съм приемала. Лекарството ми помагаше, затова продължих да го взимам“.
„Все още се лекувам от контузия, затова се оттеглих от участие в Палм Спрингс“, заяви Шарапова.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.