Марешки: Цените на дизела пада още с 5 – 10 стотинки

Скоро ще намалим още цените на дизела с между 5 и 10 ст. Печелим от бизнеса си и ще продължаваме да инвестираме. Търсим вариант за купуване на петролна база, за да внасяме самостоятелно горива. Това заяви бизнесменът Веселин Марешки в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.
В момента бензиностанцията на Марешки VM Petroleum продава дизела за 1,59 лв./л, а бензина А95-за 1,69 лева. За сравнение, средните цени на същите горива в страната в момента са съответно 1,88 лв. и 1,95 лева.
Следващата бензиностанция на аптекарския бос ще бъде изградена отново във Варна, но предстояло откриване на обекти в цялата страна.
„Реалната цена на горивата е тази, която е на международната борса. В България в момента има свръхнадценки по веригата търговец на едро – търговец на дребно – бензиностанция и затова се получава така, че ние купуваме горивата с марж 40-50 ст. над цената на търговеца на едро. Аз показвам, че точно този висок марж дава възможност за навлизане на нов играч на пазара“, категоричен е Марешки.
Според бизнесмена след няколко месеца вече по-ниските цени на горивата ще се възприемат за нещо нормално и цялата страна ще се съобразява и ще продава на тези нива.
Марешки обяви, че очаква Комисията за защита на конкуренцията да вземе мерки и да нормализира пазара.
Според него ако реши парламентът лесно може да прекрати безобразията на пазара на горива като въведе регулация на търговията и определи максимална надценка за търговците.
„Купуваме от вносителите, които са 4-5 фирми в страната. Не можем да предложим нито по-качествено, нито по-некачествено гориво, то е едно й също, въпросът опира до една по-достъпна надценка“, обясни Марешки. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.