Маргарита Попова има рисунки на разградски деца в президентството

„С удоволствие приех поканата да се потопя в атмосферата на тържеството за годишнините на вашето езиково училище, защото имам прекрасен спомен от Разград“, каза видимо развълнувана вицепрезидентът на България Маргарита Попова от сцената на читалище „Развитие“ в началото на kon1тържествения концерт за 130-я рожден ден на Гимназията с преподаване на чужди езици и 175-та годишнина от рождението на Екзарх Йосиф.
Г-жа Попова припомни, че е била тук през 2013 година на благотворителния концерт, организиран от децата на гимназията за събиране на средства за лечeнието на техния съученик Станислав. Купила си и няколко картини от организираната изложба и те сега са в президентството. „Всеки ден ги виждам и всеки ден си спомням за ентусиазма и благородството на разградските деца, протегнали ръка на свой приятел в нужда“, каза тя. Поинтерисувала се – днес момчето е живо и здраво и следва право. Сама възпитаник на езикова гимназия, Маргарита Попова благодари още веднъж за шанса да каже лично и от името на kon2директора на гимназията, областния управител и кмета на децата: „Обичаме ви безкрайно, имаме ви доверие да оставим Отечеството в ръцете ви след нас! Прекрасни сте!“, завърши емоционалното си слово г-жа Попова.
Преди нея директорът на гимназията Пейчо Георгиев припомни славната история на училището, разказа и за жеста на Екзарх Йосиф, който с дарени 5000 златни лева учредил фонд за купуване на учебници и дрехи на бедни деца. И макар че не е не включен в списъка на националните герои и името му не се споменава по време на тържествените зари-проверки, училищното настоятелство решило и с подкрепата на децата изградили барелеф на Екзарха, защото: „Неговото дело е всеобхватно, въздействието му – неотразимо, а авторитетът му – непоклатим. Смятаме, че сме достойни пkon4родължители на неговите завети, ние сега, и всички, които са били преди нас в нашето училище“, каза още Георгиев.
Директорът не пропусна възможността отново гръмко да повтори обидния и за града, и за държавата факт, че гимназията още няма физкултурен салон, макар че той е обещаван вече от четири правителства с четирима премиери.
Накрая поздрави всички, свързани и съпричастни с миналото и настоящето на гимназията. И пожела на децата в залата: „Бъдете честни, бъдете верни на ценностите си, вършете това, което ви доближава до мечтите ви, грижете се за себе си, семейството и приятелите и се отнасяйте към хората с уважение. Не забравяйте, че сте способни на обич, съпричастност и добронамереност!“
След официалната част вечерта продължи със специално подготвения от възпитаниците на гимназията концерт, в който се включиха и формации от други училища.
Тържеството завърши с изпълнение на Химна на гимназията, изпят заедно от всички в залата.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.