Манолова: Гражданите отбелязаха много важна победа срещу монополите

Всички арбитражни дела, които са заведени към момента или ще бъдат заведени през следващите дни са недопустими и трябва да бъдат прекратени. Това обясни на брифинг омбудсмана Мая Манолова.

„Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища. Тази победа стана възможна, благодарение на доброто взаимодействие между гражданите, омбудсмана и НС. Затова искам да благодаря на депутатите, че защитиха гражданите, защитиха правото им да решават споровете в летигимен нормален държавен съд, а не да бъдат рекитирани от частни съдилища“, заяви Манолова.

Тя обясни, че депутати са освободили и гражданите от бремето на огромни юрисконсултски възнаграждения. „Това са допълнителните разноски, с които монополните дружества товарят клиентите си, когато ги изпращат на съд. Дела се завеждат и само заради тях, за да може монополистът да прибере още и още от клиента си. Тези юрисконсултски възнаграждения бяха намалени шест пъти.

Досега „Топлофикация-София“, която масово съдеше свои клиенти, искаше 300 лв. пред Софийски районен съд, 300 лв. при възражение на длъжника и 350 лв. пред частен съдебен изпълнител. Сега таванът, който ще може да поиска е не 3 по 300 лв., а 3 по 50 лв., т.е. 150 лева“, разясни омбудсмана.

Мая Манолова изтъкна, че депутатите не са се подали на корпоративен натиск, на който били подложени и през последните дни и последните месеци и макар и в последните дни на това НС са направили едно добро за гражданите. Правна комисия също удържала на натиска на различни лобисти и законът е бил приет по начина, по който го е внесла като омбудсман.

„От следващата седмица, след обнародването на промените, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд спокойно могат да ги хвърлят в кофата. Текстовете, които бяха приети повеляват по всички висящи производства да има незабавно прекратяване, тъй като разглеждане от частни арбитражни съдилища е недопустимо“, посочи още Манолова.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.