Македонският герб краден от … Созопол

София /КРОСС/ Вчера при разкопки в Созопол бе открита интересна археологическа находка – оловен букраний, съобщиха от Националния исторически музей. Букраниите са особен вид амулети с форма на бича глава, появили се в античния гръцки свят (и оттам преминали и при траките) в края на V в.пр.Хр. Амулетът-букраний от Аполония Понтика (така се е наричал Созопол в тази епоха) е именно от това време.
Това, което отличава новооткритият созополски амулет е, че върху челото на бика е поставен соларен символ във формата на осемлъчева звезда, станала известна като герб и знаме на днешната република Македония. Според скопските държавнотворци тя била символ на древната македонска държава и за първи път била създадена и използвана от Филип ІІ Македонски във втората половина на ІV век. Имало я в гроба му в с.Вергина (Северна Гърция). Тази звезда бе лепната върху герба и знамето на днешно Скопие. В интерес на истината звездата от Вергина бе с повече лъча, но под натиска на Атина Скопие ги ограничи до осем лъча. Тогава скопски зевзеци с българско самосъзнание призоваха Япония да протестира, тъй като държавния флаг на Македония стана копие на знамето на японския императорски флот. Но Япония не протестира и досега кой знае защо не го прави.
Сега, обаче, може да протестира Созополска община, наследник на Аполония Понтика. Созополската звезда е с век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно е открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика. Според древни историци Филип Македонски имал много добри връзки с нашата Аполония и градът му посредничел в преговорите със скитския цар Атей. Преговори със созополско вино и созополски паламуд няма начин да не завършат с успех и Филип оставил града независим. Не без да открадне един от символите му – лекуващото слънце.
Община Созопол може да осъди Македония за „неправомерно ползуване“ на древен паметник. В България има такъв член в закона и много фирми ползващи ритони на Панагюрското съкровище бяха осъдени да платят на музеите солидни суми. Адвокати вече ровят в международното законодателство, тъй като българските закони все още не действат на територията на Македония. Амбициозният кмет на Созопол г-н Панатйот Рейзи трябва да потърси правата на града върху тази негова интелектуална собственост. Идват избори и някой и друг милион евро едва ли ще са му излишни. Не може Македония безплатно да ползва българско интелектуално постижение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.