Майски празници в Кубрат

Гергьовден, Денят на храбростта и празникът на Българската армия белязаха началото на традиционните Майски празници на град Кубрат. Водеща проява е фолклорният празник „Божурите“, който ще се проведе в местността Равна гора край с. Божурово. На 8 май от 20.00 часа концерт ще изнесат популярният изпълнител Милко Калайджиев и фолкпевицата Божидара. На 9 май от 10.30 часа започва фолклорният фестивал. В него ще вземат участие над 420 самодейци от всички читалища на Кубратска община. Поканени са депутати, а всяко кметство ще участва в традиционната кулинарна изложба.
На 11 май ще бъде отбелязан празникът на православния храм и на читалище „Св. св. Кирил и Методий“. На 14 май от 17.00 часа на площад „Възраждане“ в центъра на града ще се проведе детско състезание по майсторско управление на велосипеди. От 17 до 24 май ще се проведе традиционният панаир. На 21 май от 20.00 часа на хандбалната площадка ще има среща на състезатели от ФК „Лудогорец“ с фенове от града. А на 22 май от 16.00 часа в ритуалната зала на читалището ще бъде открита фотоизложба и общинският кмет Ремзи Халилов ще награди изявени ученици.
На 24 май кубратчани ще отбележат два празника. Освен Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, те ще честват и Деня на Кубрат. Ще има празнично Детско утро под наслов „Върви, народе възродени!“, среща на дейците на просветата и културата, абитуриентски балове. Вечерта от 20.00 часа ще има народно увеселение, с участието на народната певица Росица Пейчева, фолкизпълнителката Магда и хип-хоп певицата Печенката.
По повод 125-годишнината от основаването на СОУ „Христо Ботев“ в града, на 29 май от 11.30 часа, ще се състои годишен концерт на учениците от школото. А от 17.00 часа, в ритуалната зала на читалището ще се проведе литературно-поетична вечер с участието на поетесите Кати Вангелова и Валентина Йосифова от Варна.
Празниците ще завършат на 1 юни с Детско утро от 10 часа на хандбалната площадка в града.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.