Лютви Местан: Бях политически екзекутиран в Сараите, но оставам в политиката

Не приемам нито начина, нито мотивите, особено мотивите, с които бях отстранен, бях политически екзекутиран. Ритуално, в най-ярките образци на сталинизма и на тоталитаризма. Без право на последна дума. Не бях допуснат на заседанието. Попитах тогавашния заместник-председател Риза дали ще имам достъп. Каза ми, че няма да имам достъп и че ако има промяна, на следващия ден, ако има промяна, ще че звънне в 9.30. Нямаше обаждане.
Това каза доскорошният лидер на ДПС Лютви Местан, който бе изключен от партията и от парламентарната група, на пресконференция днес.
До заседанието се стигна след като Доган разкритикува остро лидера Лютви Местан.
Лютви Местан каза, че в телефонен разговор, на 22 декември 2015г. , му било намекнато, че ще му бъде поискана оставката.
Аз трябваше да се откажа от декларацията и да се оттегля доброволно.
Ако някой иска да призная за грешна една откровено правилна политика, която съм водил, трябва да знае, че е невъзможно. Естествено, че отказах, заяви Местан.
По думите му, по-късно в същия ден пак по телефона са му съобщили, че охраната му е била свалена изцяло.
Местан призна, че се е страхувал за живота си, за собствената си безопасност и тази на семейството си. Това наложило за ден-два да отседне при приятели извън София.
По думите на Лютви Местан от ДПС ще се опитат да подменят мотива „Доган отстреля Местан заради Русия“.
Това е тежка стратегическа грешка, не просто тактическа, защото този мотив не е разбран и няма да бъде разбран от избирателите. За първи път се засяга първоосновата на партията. За първи път става въпрос за ценностен проблем, коментира Местан. Той допълни, че има една единствена публична среща с Ердоган и две срещи с Давутуглу.
Те ще се опитат да стеснят евроатлантическите позиции до протурски. Точно това наблюдавам, добави той.
Аз не им се сърдя и отдавна съм им простил, каза Местан и добави: Важно е човек да не губи достойнството си.
ДПС да се върне на власт през парадния ход – това бе възможно само, повтарям – само, ако полето, политическото поле и пространство на ДПС се освободи от едни много опасни мини, устойчиви митологеми, с които бе обрасъл публичния ни образ, а именно твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси. Положих огромни усилия да оборя тези митове с една политика на последователен и ярък евроатлантизъм, защото знаех, че с тези воденични камъни ДПС няма да бъде легитимен ,участник в управлението на страната, особено в съюз с дясното в България, коментира Лютви Местан.
Дали успях? И да. И не. Без да съм наивник, аз разбирам, че съм играл ролята на наивник. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина, каза Местан.
Той бе категоричен: Няма да бъда уплашен. Ще продължа да отстоявам тези политики.
Той заяви, че ще остане в политиката. Под каква форма предстои да се изясни, каза той и посочи, че новият субект ще бъде евроатлантически ориентиран.

Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО. Променената геополитическа следа не е аргумент българското общество да се зареди с песимизъм за бъдещето на ЕС, а точно обратно. Променената геополитическа среда е още един аргумент за укрепването на евроатлантизма, заяви той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.