Лукарски: Нямаме компетенцията за регулация на пазара на цените на горивата

Цената на дребно на бензина в България е по-ниска от средната в Европейския съюз, а цената на дизела е почти равна на средната в Европа. Това каза от парламентарната трибуна министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос от народните представители Миртин Димитров и Петър Славов относно цените на горивата в България.
Министерството на икономиката законово няма функции на регулатор на пазара на горивата в страната. Пазарът е свободен и цените се определят на пазарен принцип, заяви по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Божидар Лукарски.
Комисията за защита на конкуренцията по закон е органът, който би установил нарушения за евентуални картели, напомни министърът.
Той добави, че министерството чрез Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Българския институт по метрология се грижи да защита интересите на потребители за коректното отчитане на зареденото гориво и за качеството на горивата, предлагани на търговските обекти за течни горива. Нямаме компетенцията за регулация на пазара на цените, каза министърът. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.