Лошите пътища и задръстванията – основни проблеми в големите градове

Лошата инфраструктура, задръстванията и безработицата са сред основните проблеми в големите градове. Това сочат данните от социологическо проучване на агенция „Барометър България“, проведено в различни периоди в края на месец май и началото на юни в пет големи български общини- София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Велико Търново. Анкетираните са отговаряли на въпросите: най-сериозни проблеми за общината; постижения за общината през настоящия мандат на управление; нагласа към проекти и идеи за развитието на общината; отношение към работата на кмета и отношение към работата на общинския съвет; смятате ли, че трябва да бъде избран нов кмет и бихте ли продали гласа си на избори.
Според данните, представени на пресконференция от директора на агенцията Николай Николов 43% от анкетираните софиянци са посочили задръстванията като най-големия проблем на общината. Недоволството им е от ниското качество и повтарящите се ремонти на едни и същи инфраструктурни участъци. Сериозен проблем се оказва и малкото места за паркиране и липсата на буферни паркинги до крайните спирки на метрото.
Друг очертаващ се нерешен проблем е този със сигурността – престъпност, битова престъпност, цигани, имигранти. 12,3% определят за проблем високата престъпност в циганските квартали, 11,2% – нелегалните имигранти. Голямата територия на столична община е предизвикателство пред органите на реда и то не само в кварталите, но и на централно място като Борисовата градина.
Липсата на места за отдих е проблем за 10% от столичани, бездомните кучета – за 8,8%, велоалеите „от никъде за никъде“ – за 5,9%, лошо поддържани сгради – за 4,9%, мръсотията – за 4,6%, решението за паметника на НДК – за 3,5%, провалът на София да стане европейска столица на културата – за 2,7%, и строежът на Северната скоростна тангента – за 2,2%.
Дефицитът на работни места и корупцията пък са сериозен проблем за пловдивчани. За тях е неприемлива голямата разлика между центъра на града и останалите квартали.
Обезлюдяването на общините е другият важен проблем, смятат 28% от жителите на Русе. В Стара Загора основен проблем остава замърсяването на въздуха, а за жителите на Велико Търново – лошата инфраструктура и състоянието на крайните квартали.
Според проучването, хората, живеещи в малките градове, са склонни да продадат гласа си на предстоящите избори. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.