Лидерите на страните от ЕС решават за споразумението с Турция за мигрантския поток

Двадесет и осемте държавни лидери от ЕС отново се събират в Брюксел, за да решат, дали да сключат споразумение с Турция, за спиране на мигранти и обмен на бежанци. Няколко правителства, сред които и това на България, имат резерви относно сделката и условията, които поставя Анкара, за да спира потока от хора през границите си, съобщава БНР.
Планът изисква да се позволи още от тази година на турските граждани да пътуват в Европа без Шенгенски визи, а съюзът формално да поднови преговорите за присъединяване на Турция, които в момента са замразени, заради ветото на Кипър. Никозия е в преговори за обединяване със северната турска част на острова и отстъпки в този момент според нея биха провалили споразумението.
Според турските власти цената, която европейците трябва да платят за осигуряване нормални условия на живот на сирийските бежанци, е 6 млрд. евро. Ако се приеме, това би означавало, че българската вноска от бюджета, от сегашните 5,9 млн. евро, може да скочи двойно за следващите три години.
За да приема обратно нелегално пристигналите в Гърция мигранти, Анкара иска срещу всеки върнат сириец ЕС да дава убежище на друг, подбран от властите в Турция. Брюксел планира за целта 72 хиляди места за настаняване по квоти. Мярката цели да разубеди хората да ползват трафикантските канали с обещанието, че има легален начин за бежанците да стигнат до Европа. Унгария обаче настоява тази релокация да бъде доброволна, а не задължителна за всяка страна.
Според източници в Брюксел има шанс в текста на споразумението да бъде включено искането на България, Турция да гарантира, че ще спира миграционните потоци към всички граници с ЕС, а не само към гръцката.
Срещата на върха започва днес във формат 28 лидери и ако има консенсус, в петък към тях ще се присъедини турският премиер Ахмед Давудоглу за финални подписи.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.