Леонардо ди Каприо най-после с „Оскар“

Холивудската кинозвезда Леонардо ди Каприо спечели първата нaграда „Оскар“ в кариерата си. Той взе престижния приз за ролята си на американския трапер Хю Глас във филма „Завръщането“. За същия филм Алехандро Иняриту взе наградата на американската филмова академия за най-добър режисьор.
За „най-добър филм“ беше обявена драмата „Спотлайт“. Нейна тема е спечелилото награда „Пулицър“ журналистическо разследване на педофилията в американската католическа църква.
Американската актриса Бри Ларсън беше отличена за най-добра главна женска роля за участието си в „Стая“. Филмът е създаден по едноименния роман на Ема Донахю, разказващ за 5-годишния Джак и неговата майка, които в продължение на няколко години са държани в плен в стая с размери 3х3 метра.
Първия „Оскар“ в кариерата си получи британецът Марк Райлънс. Той беше отличен като най-добър актьор в поддържаща роля за участието си във филма на Стивън Спилбърг „Мостът на шпионите“:
Винаги съм обожавал историите – да ги слушам, да ги гледам, да участвам в тях. Затова за мен възможността да работа с, по мое мнение, един от най-големите разказвачи на истории на нашето време, Стивън Спилбърг, беше огромна чест, каза Райлънс.
Шведската актриса Алисия Викандер получи наградата за най-добра поддържаща женска роля в „Момичето от Дания“ – филм за историята на първия човек, преживял операция за смяна на пола.
Унгарската продукция „Синът на Саул“ на режисьора Ласло Немеш спечели награда „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. Лентата разказва за евреин, който е депортиран в Аушвиц и попада сред затворници, работещи в газовите камери.
Водещ на 88-ата церемония по връчването на наградите в Лос Анджелис за втори път беше комикът Крис Рок. Още в началния си монолог той засегна темата за липсата на цветнокожи сред номинираните в основните категории и тази година:
Ние искаме възможност. Искаме черните актьори да получават същите възможности. Това е. Разбирате ли?
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.